Serveur d'exploration sur la visibilité du Havre

Attention, ce site est en cours de développement !
Attention, site généré par des moyens informatiques à partir de corpus bruts.
Les informations ne sont donc pas validées.

Analysis of aromatic caramel

Identifieur interne : 000405 ( Istex/Curation ); précédent : 000404; suivant : 000406

Analysis of aromatic caramel

Auteurs : Isabelle Pons [France] ; Christian Garrault [France] ; Jean-Noel Jaubert [France] ; Jean Morel [France] ; Jean-Claude Fenyo [France]

Source :

RBID : ISTEX:201EE8F66796ED9DE5329C37908403424EF96BE9

Abstract

Aromatic caramel is composed of saccharides (sucrose, fructose and glucose) and a lot of degradation products which contribute to its aroma and flavour. Identification of these species currently needs preliminary extraction. A new device is presented in this paper to avoid this step using a continuous trapping on adsorbent when heating, followed by a thermal desorption and overall analysis. Fifty-seven compounds were detected by this technique and also by solvent extraction and vapour analysis during cooking. Some unexpected intermediate volatile molecules were noted which can play an important role in the formation of the flavouring compounds.

Url:
DOI: 10.1016/0308-8146(91)90148-H

Links toward previous steps (curation, corpus...)


Links to Exploration step

ISTEX:201EE8F66796ED9DE5329C37908403424EF96BE9

Le document en format XML

<record>
<TEI wicri:istexFullTextTei="biblStruct">
<teiHeader>
<fileDesc>
<titleStmt>
<title>Analysis of aromatic caramel</title>
<author>
<name sortKey="Pons, Isabelle" sort="Pons, Isabelle" uniqKey="Pons I" first="Isabelle" last="Pons">Isabelle Pons</name>
<affiliation wicri:level="1">
<mods:affiliation>Laboratoire de Chimie, Faculté des Sciences et des Techniques, Université du Havre, 30 rue Gabriel Péri, 76600 Le Havre, France</mods:affiliation>
<country xml:lang="fr">France</country>
<wicri:regionArea>Laboratoire de Chimie, Faculté des Sciences et des Techniques, Université du Havre, 30 rue Gabriel Péri, 76600 Le Havre</wicri:regionArea>
</affiliation>
</author>
<author>
<name sortKey="Garrault, Christian" sort="Garrault, Christian" uniqKey="Garrault C" first="Christian" last="Garrault">Christian Garrault</name>
<affiliation wicri:level="1">
<mods:affiliation>Laboratoire de Chimie, Faculté des Sciences et des Techniques, Université du Havre, 30 rue Gabriel Péri, 76600 Le Havre, France</mods:affiliation>
<country xml:lang="fr">France</country>
<wicri:regionArea>Laboratoire de Chimie, Faculté des Sciences et des Techniques, Université du Havre, 30 rue Gabriel Péri, 76600 Le Havre</wicri:regionArea>
</affiliation>
</author>
<author>
<name sortKey="Jaubert, Jean Noel" sort="Jaubert, Jean Noel" uniqKey="Jaubert J" first="Jean-Noel" last="Jaubert">Jean-Noel Jaubert</name>
<affiliation wicri:level="1">
<mods:affiliation>Laboratoire de Chimie, Faculté des Sciences et des Techniques, Université du Havre, 30 rue Gabriel Péri, 76600 Le Havre, France</mods:affiliation>
<country xml:lang="fr">France</country>
<wicri:regionArea>Laboratoire de Chimie, Faculté des Sciences et des Techniques, Université du Havre, 30 rue Gabriel Péri, 76600 Le Havre</wicri:regionArea>
</affiliation>
</author>
<author>
<name sortKey="Morel, Jean" sort="Morel, Jean" uniqKey="Morel J" first="Jean" last="Morel">Jean Morel</name>
<affiliation wicri:level="1">
<mods:affiliation>Laboratoire de Chimie, Faculté des Sciences et des Techniques, Université du Havre, 30 rue Gabriel Péri, 76600 Le Havre, France</mods:affiliation>
<country xml:lang="fr">France</country>
<wicri:regionArea>Laboratoire de Chimie, Faculté des Sciences et des Techniques, Université du Havre, 30 rue Gabriel Péri, 76600 Le Havre</wicri:regionArea>
</affiliation>
</author>
<author>
<name sortKey="Fenyo, Jean Claude" sort="Fenyo, Jean Claude" uniqKey="Fenyo J" first="Jean-Claude" last="Fenyo">Jean-Claude Fenyo</name>
<affiliation wicri:level="1">
<mods:affiliation>Laboratoire de Physiologie Cellulaire, URA °203 CNRS, SCUEOR, Faculté des Sciences et des Techniques, Université de Rouen, BP 118, 76134 Mont Saint-Aignan Cedex, France</mods:affiliation>
<country xml:lang="fr">France</country>
<wicri:regionArea>Laboratoire de Physiologie Cellulaire, URA °203 CNRS, SCUEOR, Faculté des Sciences et des Techniques, Université de Rouen, BP 118, 76134 Mont Saint-Aignan Cedex</wicri:regionArea>
</affiliation>
</author>
</titleStmt>
<publicationStmt>
<idno type="wicri:source">ISTEX</idno>
<idno type="RBID">ISTEX:201EE8F66796ED9DE5329C37908403424EF96BE9</idno>
<date when="1990" year="1990">1990</date>
<idno type="doi">10.1016/0308-8146(91)90148-H</idno>
<idno type="url">https://api.istex.fr/document/201EE8F66796ED9DE5329C37908403424EF96BE9/fulltext/pdf</idno>
<idno type="wicri:Area/Istex/Corpus">000405</idno>
<idno type="wicri:Area/Istex/Curation">000405</idno>
</publicationStmt>
<sourceDesc>
<biblStruct>
<analytic>
<title level="a">Analysis of aromatic caramel</title>
<author>
<name sortKey="Pons, Isabelle" sort="Pons, Isabelle" uniqKey="Pons I" first="Isabelle" last="Pons">Isabelle Pons</name>
<affiliation wicri:level="1">
<mods:affiliation>Laboratoire de Chimie, Faculté des Sciences et des Techniques, Université du Havre, 30 rue Gabriel Péri, 76600 Le Havre, France</mods:affiliation>
<country xml:lang="fr">France</country>
<wicri:regionArea>Laboratoire de Chimie, Faculté des Sciences et des Techniques, Université du Havre, 30 rue Gabriel Péri, 76600 Le Havre</wicri:regionArea>
</affiliation>
</author>
<author>
<name sortKey="Garrault, Christian" sort="Garrault, Christian" uniqKey="Garrault C" first="Christian" last="Garrault">Christian Garrault</name>
<affiliation wicri:level="1">
<mods:affiliation>Laboratoire de Chimie, Faculté des Sciences et des Techniques, Université du Havre, 30 rue Gabriel Péri, 76600 Le Havre, France</mods:affiliation>
<country xml:lang="fr">France</country>
<wicri:regionArea>Laboratoire de Chimie, Faculté des Sciences et des Techniques, Université du Havre, 30 rue Gabriel Péri, 76600 Le Havre</wicri:regionArea>
</affiliation>
</author>
<author>
<name sortKey="Jaubert, Jean Noel" sort="Jaubert, Jean Noel" uniqKey="Jaubert J" first="Jean-Noel" last="Jaubert">Jean-Noel Jaubert</name>
<affiliation wicri:level="1">
<mods:affiliation>Laboratoire de Chimie, Faculté des Sciences et des Techniques, Université du Havre, 30 rue Gabriel Péri, 76600 Le Havre, France</mods:affiliation>
<country xml:lang="fr">France</country>
<wicri:regionArea>Laboratoire de Chimie, Faculté des Sciences et des Techniques, Université du Havre, 30 rue Gabriel Péri, 76600 Le Havre</wicri:regionArea>
</affiliation>
</author>
<author>
<name sortKey="Morel, Jean" sort="Morel, Jean" uniqKey="Morel J" first="Jean" last="Morel">Jean Morel</name>
<affiliation wicri:level="1">
<mods:affiliation>Laboratoire de Chimie, Faculté des Sciences et des Techniques, Université du Havre, 30 rue Gabriel Péri, 76600 Le Havre, France</mods:affiliation>
<country xml:lang="fr">France</country>
<wicri:regionArea>Laboratoire de Chimie, Faculté des Sciences et des Techniques, Université du Havre, 30 rue Gabriel Péri, 76600 Le Havre</wicri:regionArea>
</affiliation>
</author>
<author>
<name sortKey="Fenyo, Jean Claude" sort="Fenyo, Jean Claude" uniqKey="Fenyo J" first="Jean-Claude" last="Fenyo">Jean-Claude Fenyo</name>
<affiliation wicri:level="1">
<mods:affiliation>Laboratoire de Physiologie Cellulaire, URA °203 CNRS, SCUEOR, Faculté des Sciences et des Techniques, Université de Rouen, BP 118, 76134 Mont Saint-Aignan Cedex, France</mods:affiliation>
<country xml:lang="fr">France</country>
<wicri:regionArea>Laboratoire de Physiologie Cellulaire, URA °203 CNRS, SCUEOR, Faculté des Sciences et des Techniques, Université de Rouen, BP 118, 76134 Mont Saint-Aignan Cedex</wicri:regionArea>
</affiliation>
</author>
</analytic>
<monogr></monogr>
<series>
<title level="j">Food Chemistry</title>
<title level="j" type="abbrev">FOCH</title>
<idno type="ISSN">0308-8146</idno>
<imprint>
<publisher>ELSEVIER</publisher>
<date type="published" when="1990">1990</date>
<biblScope unit="volume">39</biblScope>
<biblScope unit="issue">3</biblScope>
<biblScope unit="page" from="311">311</biblScope>
<biblScope unit="page" to="320">320</biblScope>
</imprint>
<idno type="ISSN">0308-8146</idno>
</series>
<idno type="istex">201EE8F66796ED9DE5329C37908403424EF96BE9</idno>
<idno type="DOI">10.1016/0308-8146(91)90148-H</idno>
<idno type="PII">0308-8146(91)90148-H</idno>
</biblStruct>
</sourceDesc>
<seriesStmt>
<idno type="ISSN">0308-8146</idno>
</seriesStmt>
</fileDesc>
<profileDesc>
<textClass></textClass>
<langUsage>
<language ident="en">en</language>
</langUsage>
</profileDesc>
</teiHeader>
<front>
<div type="abstract" xml:lang="en">Aromatic caramel is composed of saccharides (sucrose, fructose and glucose) and a lot of degradation products which contribute to its aroma and flavour. Identification of these species currently needs preliminary extraction. A new device is presented in this paper to avoid this step using a continuous trapping on adsorbent when heating, followed by a thermal desorption and overall analysis. Fifty-seven compounds were detected by this technique and also by solvent extraction and vapour analysis during cooking. Some unexpected intermediate volatile molecules were noted which can play an important role in the formation of the flavouring compounds.</div>
</front>
</TEI>
</record>

Pour manipuler ce document sous Unix (Dilib)

EXPLOR_STEP=$WICRI_ROOT/Wicri/France/explor/LeHavreV1/Data/Istex/Curation
HfdSelect -h $EXPLOR_STEP/biblio.hfd -nk 000405 | SxmlIndent | more

Ou

HfdSelect -h $EXPLOR_AREA/Data/Istex/Curation/biblio.hfd -nk 000405 | SxmlIndent | more

Pour mettre un lien sur cette page dans le réseau Wicri

{{Explor lien
   |wiki=    Wicri/France
   |area=    LeHavreV1
   |flux=    Istex
   |étape=   Curation
   |type=    RBID
   |clé=     ISTEX:201EE8F66796ED9DE5329C37908403424EF96BE9
   |texte=   Analysis of aromatic caramel
}}

Wicri

This area was generated with Dilib version V0.6.25.
Data generation: Sat Dec 3 14:37:02 2016. Site generation: Tue Mar 5 08:25:07 2024