Ident. | Authors (with country if any) | Title |
---|
000085 |
Cécile Coulon [France] ; Ronan Symoneaux [France] ; Génica Lawrence [France] ; Emira Mehinagic [France] ; Isabelle Maitre [France] | Mixed Profiling: A new tool of sensory analysis in a professional context. Application to wines |
000096 |
Jérôme Lacoeuilhe [France] ; Didier Louis [France] ; Cindy Lombart [France] | Impacts of product, store and retailer perceptions on consumers’ relationship to terroir store brand |
000170 |
Didier Ndeh [Royaume-Uni] ; Artur Rogowski [Royaume-Uni] ; Alan Cartmell [Royaume-Uni] ; Ana S. Luis [Royaume-Uni] ; Arnaud Baslé [Royaume-Uni] ; Joseph Gray [Royaume-Uni] ; Immacolata Venditto [Royaume-Uni] ; Jonathon Briggs [Royaume-Uni] ; Xiaoyang Zhang [Royaume-Uni] ; Aurore Labourel [Royaume-Uni] ; Nicolas Terrapon [France] ; Fanny Buffetto [France] ; Sergey Nepogodiev [Royaume-Uni] ; Yao Xiao [États-Unis] ; Robert A. Field [Royaume-Uni] ; Yanping Zhu [États-Unis] ; Malcolm A. O Eil [États-Unis] ; Breeana R. Urbanowicz [États-Unis] ; William S. York [États-Unis] ; Gideon J. Davies [Royaume-Uni] ; D. Wade Abbott [Canada] ; Marie-Christine Ralet [France] ; Eric C. Martens [États-Unis] ; Bernard Henrissat [France, Arabie saoudite] ; Harry J. Gilbert [Royaume-Uni] | Complex pectin metabolism by gut bacteria reveals novel catalytic
functions |
000195 |
Julien Noel [France] | Seafood products in search of territorial quality ... Some geographical reflections on the practices and the food strategies implemented in the West of France |
000208 |
Bertrand Dumont ; Pierre Dupraz ; Joel Aubin ; Marc Benoit ; Vincent Chatellier ; Zohra Bouamra-Mechemache ; Luc Delaby ; Claire Delfosse [France] ; Jean-Yves Dourmad ; Michel Duru ; Lise Frappier [France] ; Marine Friant-Perrot [France] ; Carl Gaigné ; Agnès Girard ; Jean-Luc Guichet [France] ; Petr Havlik [Autriche] ; Nathalie Hostiou ; Olivier Huguenin-Elie [Suisse] ; Katja Klumpp ; Alexandra Langlais [France] ; Servane Lavenant [France] ; Sophie Le Perchec ; Olivier Lepiller [France] ; Bertrand Méda ; Julie Ryschawy [France] ; Rodolphe Sabatier ; Isabelle Veissier ; Etienne Verrier [France] ; Dominique Vollet [France] ; Isabelle Savini ; Jonathan Hercule ; Catherine Donnars | Rôles, impacts et services issus des élevages en Europe. Synthèse de l’expertise scientifique collective |
000209 |
Bertrand Dumont ; Pierre Dupraz ; Joël Aubin ; Miroslav Batka [Autriche] ; Diane Beldame [France] ; Jaume Boixadera ; Alain Bousquet-Mélou [France] ; Marc Benoit ; Zohra Bouamra-Mechemache ; Vincent Chatellier ; Michael Corson ; Luc Delaby ; Claire Delfosse [France] ; Catherine Donnars ; Jean-Yves Dourmad ; Michel Duru ; Nadège Edouard ; Estelle Fourat [France] ; Lise Frappier ; Marine Friant-Perrot [France] ; Carl Gaigné ; Agnès Girard ; Jean-Luc Guichet [France] ; Nadia Haddad [France] ; Petr Havlik [Autriche] ; Jonathan Hercule ; Nathalie Hostiou ; Olivier Huguenin-Elie [Suisse] ; Katja Klumpp ; Alexandra Langlais [France] ; Servane Lavenant [France] ; Sophie Le Perchec ; Olivier Lepiller [France] ; Elodie Letort ; Fabrice Levert ; Bruno Martin ; Bertrand Méda ; Elise Line Mognard [Malaisie] ; Christian Mougin [France] ; Carlos Ortiz ; Laurent Piet ; Thierry Pineau ; Julie Ryschawy [France] ; Rodolphe Sabatier ; Stéphane Turolla ; Isabelle Veissier ; Etienne Verrier [France] ; Dominique Vollet [France] ; Hayo Van Der Werf ; Aurélie Wilfart | Rôles, impacts et services issus des élevages en Europe. Rapport final |
000229 |
Hugues Caillat [France] ; Philippe Barre [France] ; Remy Delagarde [France] ; Catherine Disenhaus [France] ; Anne Ferlay [France] ; Geneviève Freund [France] ; Patrice Gaborit [France] ; Sylvie Giger-Reverdin [France] ; Anne-Lise Jacquot [France] ; Frantz Jenot [France] ; Jérémie Jost [France] ; Leila Lecaro [France] ; Estelle Pelletier [France] ; Emilie Wimmer [France] ; Géraldine Verdier [France] | L’herbe : un atout pour améliorer l’autonomie des systèmes d’élevages caprins du Grand Ouest et produire des fromages sous signes de qualité |
000327 |
Sandrine Guillou [France] ; Marion Lerasle [France] ; H. Simonin [France] ; Valérie Anthoine [France] ; R. Chéret [France] ; Michel Federighi [France] ; Jeanne Marie Membré [France] | Multi-criteria framework as an innovative tradeoff approach to determine the shelf-life of high pressure-treated poultry |
000398 |
Stephanie Klaedtke [France] ; Marie-Agnès Jacques [France] ; Lorenzo Raggi [Italie] ; Anne Préveaux [France] ; Sophie Bonneau [France] ; Valeria Negri [Italie] ; Véronique Chable [France] ; Matthieu Barret [France] | Terroir is a key driver of seed-associated microbial assemblages. |
000517 |
Christine Margetic [France] | Les multiples visages du terroir (fin) Un terroir contourné ? |
000559 |
Xavier Cornilleau [France] | De quelles façons le circuit de commercialisation peut-il influencer l’organisation interne du travail au sein de
l’exploitation fruitière ? L’exemple de la filière pomme en France |
000611 |
Aurélie Loison-Bou Maroun [France] ; Ronan Symoneaux [France] ; Pascale Deneulin [Suisse] ; Thierry Thomas-Danguin [France] ; Christine Fant [France] ; Laurence Guérin [France] ; Yves Le Fur [France] | Exemplarity measurement and estimation of the level of interjudge agreement for two categories of French red wines |
000615 |
Francois Guyon [France] ; Cornelis Van Leeuwen ; Laetitia Gaillard [France] ; Mathilde Grand [France] ; Serge Akoka [France] ; Gérald S. Remaud [France] ; Nathalie Sabathié [France] ; Marie-Hélène Salagoïty [France] | Comparative study of (13)C composition in ethanol and bulk dry wine using isotope ratio monitoring by mass spectrometry and by nuclear magnetic resonance as an indicator of vine water status |
000672 |
Caroline Mougne [France] ; Marie-Yvane Daire [France] | L'Homme, ses ressources et son environnement, dans l'Ouest de la France à l'âge du Fer : actualités de la recherche. Actes du Séminaire Archéologique de l'Ouest. |
000733 |
Pascal Aubrée [France] ; Hélène Bustos [France] ; Yuna Chiffoleau [France] ; Delphine Jacob [France] ; Charles Lesage [France] ; Paul Mazerand [France] ; Denis Ollivier [France] ; Alexandra Villarroel [France] | Projet INTERVAL : quelles plus-values économique, sociale et environnementale des synergies entre agriculteurs et acteurs économiques dans les circuits alimentaires de proximité ? |
000734 |
M. Gelé [France] ; Stephanie Minery [France] ; Jean-Michel Astruc [France] ; Philippe Brunschwig [France] ; M. Ferrand-Calmels [France] ; Gilles Lagriffoul [France] ; Helene Larroque [France] ; J. Legarto [France] ; Olivier Leray [France] ; Patrice Martin [France] ; Guy Miranda [France] ; Isabelle Palhiere [France] ; P. Trossat [France] ; Mickael Brochard [France] | Phénotypage et génotypage à grande échelle de la composition fine des laits dans les filières bovine et caprine |
000746 |
Cecile Coulon [France] ; Etienne Neethling [France] ; Yves Cadot [France] ; Gérard Barbeau [France] | L’eau : déterminant du terroir et de la typicité des produits |
000756 |
Gérard Barbeau [France] ; Etienne Goulet [France] ; Etienne Neethling [France] ; Nathalie Ollat ; Jean-Marc Touzard [France] | Les méthodes d’adaptation au changement climatique |
000834 |
Hervé Quénol [France] ; Carla Aruani [Argentine] ; Mercedes Fourment [France] ; Laure Trapeteau [France] ; Matthieu Grassin [Argentine] ; Elodie Briche [France] ; Claudia Quini [Argentine] ; Hugo Ortiz [Argentine] ; Milka Ferrer [Uruguay] ; Gérard Barbeau ; Etienne Neethling ; Laura Pinson [Argentine] ; Marcela Polimeni [Argentine] | Changement climatique dans les vignobles d'Amérique du Sud |
000861 |
Cyril Tissot [France] ; Mathias Rouan [France] ; Etienne Neethling [France] ; Hervé Quénol [France] ; David Brosset [France] | Modeling of vine agronomic practices in the context of climate change |
000945 |
Jorge R. Ducati [Brésil, France] ; Magno G. Bombassaro [Brésil] ; Jandyra M. G. Fachel [Brésil] | CLASSIFYING VINEYARDS FROM SATELLITE IMAGES: A CASE STUDY ON BURGUNDY'S COTE D'OR |
000959 |
Geneviève Pierre [France] | To produce for the territory. From agricultural autonomy to the local development project. Case studies in the west France. |
000960 |
Jean-François Dreyer [France] | Space and rural areas in La Cornouaille (15th-16th) |
000968 |
Cyril Bonnefoy [France] | Observation and spatial modeling of temperature in the viticultural terroirs of the Loire Valley in the context od Climate change |
000B83 |
I. Zouid [France] ; R. Siret [France] ; F. Jourjon [France] ; E. Mehinagic [France] ; L. Rolle [Italie] | Impact of Grapes Heterogeneity According to Sugar Level on both Physical and Mechanical Berries Properties and Their Anthocyanins Extractability at Harvest |
000C80 |
Adam Saleh [France] | A model and its counter : comanagement of the Waza and Benue biosphere reserves in Northern Cameroon |
000E20 |
Cecile Coulon [France] ; Rene Morlat [France] ; Gerard Barbeau [France] ; Christian Gary [France] ; Marie Thiollet-Scholtus [France] | The vine functioning pathway, a new conceptual representation |
000E40 |
Stéphanie Doumouya [France] ; Marc Lahaye [France] ; Ronan Symoneaux [France] ; René Siret [France] | Evolution des propriétés mécaniques des raisins de Cabernet franc et de Chenin (Vitis vinifera L.) au cours de la maturation |
000F81 |
F. Jourjon [France] ; R. Symoneaux [France] ; D. Wilson [France] | PROMOTING WINE BY 'TERROIR' |
000F86 |
Yves Cadot [France] ; Soline Caille [France] ; Marie Thiollet-Scholtus [France] ; Alain Samson [France] ; Gerard Barbeau [France] ; Veronique Cheynier [France] | Characterisation of typicality for wines related to terroir by conceptual and by perceptual representations. An application to red wines from the Loire Valley |
000F92 |
Hervé Quénol [France] | Observation et modélisation spatiale du climat aux échelles fines dans un contexte de changement climatique |
001080 |
Christel Renaud [France] ; Marc Benoit ; Marie Thiollet-Scholtus [France] ; Frédérique Jourjon [France] | Evaluation globale des impacts environnementaux des itinéraires techniques viticoles par l'Analyse du Cycle de la Vie (ACV) |
001217 |
Yves Cadot [France] ; Michel Chevalier [France] ; Gerard Barbeau [France] | Evolution of the localisation and composition of phenolics in grape skin between veraison and maturity in relation to water availability and some climatic conditions |
001676 |
Ronan Svmoneaux [France] ; Lucie Perrin [France] ; Damien Wilson [France] ; Isabelle Maitre [France] ; Frédérique Jourjon [France] | LA TYPICITÉ SENSORIELLE DES VINS D'APPELLATION: COMMENT LA MESURER AVEC LES PROFESSIONNELS, COMMENT L'ABORDER AVEC LES CONSOMMATEURS ? |
001689 |
Yves Cadot [France] ; Soline Caille [France] ; Alain Samson [France] ; Gérard Barbeau [France] ; Véronique Cheynier [France] | Sensory dimension of wine typicality related to a terroir by Quantitative Descriptive Analysis, Just About Right analysis and typicality assessment |
001741 |
Marie Thiollet-Scholtus [France] ; Ronan Symoneaux [France] ; C. Thibault [France] ; Rene Morlat [France] | Relation entre les caractéristiques sensorielles et les conditions de productions de vins rouges haut de gamme du Val de Loire |
001763 |
Christophe-Toussaint Soulard [France] ; B. Thareau [France] | Les exploitations agricoles périurbaines : diversité et logiques de développement |
001764 |
Christophe-Toussaint Soulard [France] ; B. Thareau [France] | Les exploitations agricoles périurbaines : diversité et logiques de développement |
001B59 |
Cécile Coulon [France] ; Hervé Quenol [France] ; I Aki Garcia De Cortazar Atauri [France] ; Gérard Barbeau [France] | LA MODÉLISATION: UN OUTIL DE PILOTAGE DU COUPLE CLIMAT-VIGNE ? |
001B76 |
Victoria A. Carey [Afrique du Sud] ; E. Archer [Afrique du Sud] ; G. Barbeau [France] ; D. Saayman [Afrique du Sud] | VITICULTURAL TERROIRS IN STELLENBOSCH, SOUTH AFRICA. III. SPATIALISATION OF VITICULTURAL AND OENOLOGICAL POTENTIAL FOR CABERNET-SAUVIGNON AND SAUVIGNON BLANC BY MEANS OF A PRELIMINARY MODEL |
001B89 |
Stéphane Guyard [France] | Contributing to the professional world history in terms of the 'quality' attributes of beef production . On the right blood to the right of the soil ? |
001C52 |
Philippe Drugeon [France] ; François Sarrazin [France] | La cave des vignerons de Saumur (CVS) ou l'efficacité du "système qualité" |
001C86 |
Rene Morlat [France] ; Marie Thiollet-Scholtus [France] ; C. Thibault [France] ; Ronan Symoneaux [France] ; D. Wilson [France] ; Gérard Barbeau [France] | Anjou-Villages Brissac. La typicité est étudiée par Vinitera : de l'image du vigneron à la perception du consommateur |
001E92 |
Victoria A. Carey [Afrique du Sud] ; D. Saayman [Afrique du Sud] ; E. Archer [Afrique du Sud] ; G. Barbeau [France] ; M. Wallace [Afrique du Sud] | VITICULTURAL TERROIRS IN STELLENBOSCH, SOUTH AFRICA. I. THE IDENTIFICATION OF NATURAL TERROIR UNITS |
001F28 |
Elodie Salin [France] ; Didier Ramousse [France] | « Aires protégées des périphéries sud-américaines : entre réserves stratégiques et géopolitique patrimoniale » |
002329 |
Emmanuelle Reynaud [France] ; Eric Simon [France] | The secrets of a good winery core competences |
002342 |
Jean-Jacques Macaire [France] ; Jacques Bernard [France] ; Christian Di-Giovanni [France] ; Florent Hinschberger [France] ; Nicole Limondin-Lozouet [France] ; Lionel Visset [France] | Quantification and regulation of organic and mineral sedimentation in a late-Holocene floodplain as a result of climatic and human impacts (Taligny marsh, Parisian Basin, France) |
002377 |
René Morlat [France] ; Fabrice Bodin [France] | Characterization of Viticultural Terroirs using a Simple Field Model Based on Soil Depth – II. Validation of the Grape Yield and Berry Quality in the Anjou Vineyard (France) |
002378 |
Fabrice Bodin [France] ; René Morlat [France] | Characterization of Viticultural Terroirs using a Simple Field Model Based on Soil Depth I. Validation of the Water Supply Regime, Phenology and Vine Vigour, in the Anjou Vineyard (France) |
002408 |
Jérome Defaix [France] | MÉGALITHES ET ESPACE : POUR UNE APPROCHE ANTHROPOLOGIQUE |
002530 |
Catherine Larzul [France] ; Pascale Le Roy [France] ; Marc Pages [France] ; Joseph Gruand [France] ; Caroline Meunier [France] ; Marie-Hélène Liardou [France] ; Francis Frechou [France] ; Pascal Bonnin [France] ; Jean-Luc Thomas [France] ; Cécile Guillaume [France] ; Christian Legault [France] | Peut-on créer un porc adapté à la production sous Label Rouge en utilisant des races locales ? |
002594 |
Salim Ammor [France] ; Cinta Rachman [France] ; Stephane Chaillou [France] ; Hervé Prévost [France] ; Xavier Dousset [France] ; Monique Zagorec [France] ; Eric Dufour [France] ; Isabelle Chevallier [France] | Phenotypic and genotypic identification of lactic acid bacteria isolated from a small-scale facility producing traditional dry sausages |
002609 |
J. Gilbert [France] ; L. Simon ; J. Terroir | Vibrato of saxophones. |
002977 |
E. Goulet [France] ; R. Morlat [France] ; D. Rioux [France] ; S. Cesbron [France] | Méthode de calcul de la réserve utile en eau des sols : Application à la cartographie des terroirs viticoles du Val de Loire |
002B82 |
F. Bodin [France] ; R. Morlat [France] | Characterizing a vine terroir by combining a pedological field model and a survey of the vine growers in the Anjou region (France) |
002C77 |
Jean-Jacques Macaire [France] ; Saïda Bellemlih [France] ; Christian Di-Giovanni [France] ; Patrick De Luca [France] ; Lionel Visset [France] ; Jacques Bernard [France] | Sediment yield and storage variations in the Négron River catchment (south western Parisian Basin, France) during the Holocene period |
002F14 |
R. Morlat [France] | Recherches sur les terroirs viticoles et leurs applications aux vignobles de Loire |
002F17 |
C. Asselin [France] ; Y. Cadot [France] ; F. Brossaud [France] | Les potentiels "vendanges " de Cabernet franc en moyenne Vallée de la Loire |
002F30 |
R. Pujol [France] | L'harmonie des mets et vins |
002F33 |
G. Barbeau [France] ; A. Rebreteau [France] ; Marie-Hélène Bouvet [France] ; Anne Mege [France] ; M. Cosneau [France] ; C. Asselin [France] ; Y. Cadot [France] | Influence des composantes du terroir et du climat sur la surmaturation des baies de chenin (Vitis vinifera). Relations avec l'analyse sensorielle des vins |
002F41 |
Maggy Grotte [France] ; Y. Cadot [France] ; Armelle Poussier [France] ; Dominique Loonis [France] ; E. Pietri [France] ; F. Duprat [France] ; G. Barbeau [France] | Détermination du degré de maturité des baies de raisin par des mesures physiques: Aspects méthodologiques |
003121 |
L. Thelier-Huche [France] ; R. Morlat [France] | Perception et valorisation des facteurs naturels du terroir par les vignerons d'Anjou |
003144 |
R. Morlat [France] ; R. Geoffrion | L'enherbement permanent contrôlé des sols viticoles : Vingt ans de recherches sur le terrain en Anjou : Entretien avec René Morlat |
003306 |
G. Barbeau [France] ; M. Cousin [France] ; A. Blin [France] ; J. P. Panneau [France] ; M. H. Bouvet [France] ; A. Mege [France] | Méthodologie de sélection clonale chez la vigne (Vitis vinifera). Prise en compte de la précocité de cycle et de l'interaction clone x terroir |
003322 |
G. Barbeau [France] ; C. Asselin [France] ; M.-H. Bouvet [France] ; A. Mege [France] | La botrytisation en Coteaux du Layon : Mise en évidence de son influence sur les caractéristiques des vendanges de Chenin issues de divers terroirs, de 1996 à 1998 |
003328 |
O. Humbrecht [France] ; J. Hugel [Allemagne] ; C. Von Schubert [Allemagne] ; P. Sarkany [Hongrie] ; J.-M. Courbet [France] ; H. Ramonteu [Allemagne] ; C. Papin [France] | L'Or du vin : élaboration des vins issus de vendanges botrytisées et passerillées. : Témoignages |
003330 |
C. Asselin [France] ; F. Brossaud [France] ; V. Cheynier [France] ; M. Moutounet [France] ; M.-H. Bouvet ; M. Cosneau ; D. Duc | Influence de la température et de la durée de macération sur la composition en flavonoïdes et incidence sur les caractéristiques sensorielles des vins de Cabernet franc de divers terroirs en Val de Loire. Contribution pour une définition objective de la typicité |
003344 |
F. Brossaud [France] ; V. Cheynier [France] ; C. Asselin [France] ; M. Moutounet [France] | Flavonoid compositional differences of grapes among site test plantings of Cabernet franc ntings |
003432 |
Gérard J. Martin [France] ; Lionel Nicol [France] ; Norbert Naulet [France] ; Maryvonne L. Martin [France] | New isotopic criteria for the short‐term dating of brandies and spirits |
003459 |
N. Dirninger [France] ; D. Duc [France] ; C. Schneider [France] ; V. Dumas [France] ; C. Asselin [France] ; A. Schaeffer [France] | Qualité des vins et terroirs : incidence du milieu naturel sur l'expression aromatique du gewurztraminer |
003462 |
G. Bertin [France] | Poiré, sacré poiré. La «Fête du poiré» dans le bocage normand : Nourriture et sacré |
003471 |
J. Salette [France] ; C. Asselin [France] ; R. Morlat [France] | Le lien du terroir au produit : analyse du système terroir-vigne-vin ; possibilité d'application à d'autres produits |
003479 |
F. Brossaud [France] ; V. Cheynier [France] ; C. Asselin [France] ; M. Moutounet [France] | Influence du terroir sur la composition en flavonoïdes des baies et des vins de Cabernet franc en Val de Loire. Incidence sur la typologie sensorielle des vins |
003485 |
G. Barbeau [France] ; C. Asselin [France] ; R. Morlat [France] | Estimation du potentiel viticole des terroirs en Val de Loire selon un indice de précocité du cycle de la vigne |
003493 |
G. Barbeau [France] ; R. Morlat [France] ; C. Asselin [France] ; A. Jacquet [France] ; C. Pinard [France] | Comportement du cépage Cabernet Franc dans différents terroirs du Val de Loire. Incidence de la précocité sur la composition de la vendange en année climatique normale (exemple de 1988) |
003589 |
R. Morlat [France] ; A. Jacquet [France] ; C. Asselin [France] | Variabilité de la précocité de la vigne en Val de Loire : rôle du terroir et du millésime, conséquences sur la composition de la baie |
003592 |
R. Morlat [France] | Terroirs d'Anjou : objectifs et premiers résultats d'une étude spatialisée à l'échelle régionale |
003617 |
V. Dumas [France] ; E. Lebon [France] ; R. Morlat [France] | Différenciations mésoclimatiques au sein du vignoble alsacien |
003726 |
E. Lebon [France] ; V. Dumas [France] ; R. Morlat [France] | Réponses de la vigne à différentes situations pédoclimatiques du vignoble d'Alsace |
003745 |
C. Riou [France] ; C. Asselin [France] | Gestion des apports et du potentiel de la vendange selon les terroirs : validation à la cave des Vignerons de Saumur (C.V.S.) |
003751 |
C. Asselin [France] ; R. Morlat ; J. Salette | Déterminisme de l'effet terroir et gestion œnologique en Val de Loire : application aux vins rouges de Cabernet Franc et aux vins blancs moelleux de Chenin |
003752 |
L. Laurens [France] | Du fromage au couteau, Laguiole mise sur son terroir |
003814 |
Martin P. Day [France] ; Benli Zhang [France] ; Gerard J. Martin [France] | Determination of the geographical origin of wine using joint analysis of elemental and isotopic composition. II—Differentiation of the principal production zones in france for the 1990 vintage |
003829 |
C. Riou [France] ; R. Morlat [France] ; C. Asselin [France] | Une approche intégrée des terroirs viticoles: discussions sur les critères de caractérisation accessibles |
003872 |
C. Riou [France] ; J. Marsault [France] ; C. Asselin [France] ; X. Baril [France] | Gestion œnologique de l'effet terroir en Saumurois: application à l'exploitation viticole |
003875 |
M. Day [France] ; B. L. Zhang [France] ; G. J. Martin [France] ; C. Asselin [France] ; R. Morlat [France] | Essai de caractérisation du millésime et de la zone de production des vins à l'aide de traceurs métalliques et isotopiques |
003880 |
N. Croix [France] | Des terroirs aux territoires: géographies agraire, agricole, rurale et... géographie |
003929 |
M. Lees [France] | 2nd European symposium on food authenticity — Isotope analysis and other advanced analytical techniques |
003967 |
C. Asselin [France] ; R. Morlat ; A. Jacquet | Connaissance des terroirs: méthode de caractérisation, influence sur la maturité et la potentialité antocyanique du Cabernet franc |
003A19 |
R. Morlat [France] ; C. Asselin | Terroirs et qualité des vins |
003A97 |
R. Morlat [France] ; E. Lebon | Une expérience des essais multilocaux au travers de l'étude des terroirs viticoles |
003A99 |
C. Asselin [France] ; J. Pages ; R. Morlat | Typologie sensorielle du Cabernet franc et influence du terroir. Utilisation de méthodes statistiques multidimensionnelles |
003B03 |
R. Morlat [France] | Le terroir viticole : contribution à l'étude de sa caractérisation et de son influence sur les vins : application aux vignobles rouges de moyenne vallée de la Loire |
003B12 |
R. Morlat [France] ; C. Asselin | L'effet terroir et sa gestion : application en Val de Loire |
003B13 |
R. Morlat [France] ; M. Penavayre [France] ; A. Jacquet [France] ; C. Asselin [France] ; C. Lemaitre [France] | Influence des terroirs sur le fonctionnement hydrique et la photosynthèse de la vigne en millésime exceptionnellement sec (1990). Conséquence sur la maturation du raisin |
003B14 |
F. Jourjon [France] ; R. Morlat ; G. Seguin | Développement de la vigne et maturation du raisin dans différents terroirs viticoles de la moyenne vallée de la Loire |
003B77 |
F. Jourjon [France] ; R. Morlat ; G. Seguin | Caractérisation de terroirs viticoles de la moyenne vallée de la Loire. Parcelles expérimentales, climat, sols et alimentation en eau de la vigne |
003C46 |
Gerard Jean Martin [France] ; Dominique Odiot [France] ; Valérie Godineau [France] ; Norbert Naulet [France] ; René Morlat [France] ; Christian Asselin [France] ; Jacqueline Robichet [France] | Natural isotope tracers and water filiation in the vine ecosystem |